arrow-intranet-overlay.png
Sarkon Intranet
Bezoek hier ook ons Intranet!

Eén moment geduld...

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Icon-Home.png Icon-hat.png

18 april 2019

Traditionele Cito-toets is niet meer populair

Categorie: Algemeen nieuws

Traditionele Cito-toets is niet meer populair

DEN HELDER Het is een spannende tijd voor achtstegroepers: gisteren bogen zij zich over de eerste onderdelen van de eindtoets. En dat is lang niet altijd meer de Centrale Eindtoets, beter bekend onder de voormalige naam Cito-toets. Steeds meer basisscholen in de Noordkop wisselen deze traditionele toets in voor de IEP-eindtoets.

Van de basisscholen in de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel gebruikt slechts 31 procent nog de Centrale Eindtoets. Een opvallend percentage, want landelijk gezien heeft de Centrale Eindtoets nog bijna de helft (49 procent) van het marktaandeel in handen.

In de Noordkop wordt inmiddels op 63 procent van de scholen de IEP-toets afgenomen, terwijl de IEP landelijk ’slechts’ een marktaandeel van 30 procent. De Route 8-toets heeft zowel in de Noordkop (5,6 procent) als landelijk gezien (16 procent) een klein aandeel. De twee andere officieel goedgekeurde eindtoetsen, de Dia-eindtoets en de AMN Eindtoets, worden in de Noordkop niet gebruikt.

Kindvriendelijk

Op veel scholen wordt de IEP gemaakt omdat deze meer kindvriendelijk zou zijn. Mede om deze reden maken de leerlingen van basisschool De Driemaster in Den Helder sinds dit jaar ook de IEP-toets. Directeur Leo Dekker: „De teksten en vraagstellingen sluiten beter aan bij de kinderen. Bij het onderdeel rekenen van de Centrale Eindtoets komt er bijvoorbeeld zoveel leeswerk bij kijken, dat je je afvraagt of het nou een lees- of een rekentoets is. De IEP past beter bij de school, er wonen hier redelijk veel kinderen met een taalachterstand.”

Gert Jan Veeter, bestuursvoorzitter van de Sarkonscholen, geeft aan dat er op sommige scholen gekozen wordt voor de IEP, omdat de toetsvragen van makkelijk naar moeilijk gaan. „Kinderen zullen in eerste instantie succes ervaren. Als een kind onzeker of faalangstig is, kan het gebeuren dat een kind dichtslaat.” Bij de Centrale Eindtoets staan de vragen door elkaar heen.

Leerlingen van basisschool de Marinx in ’t Veld maken nog wel de Centrale Eindtoets. „Tot nu toe missen we niks. Wel willen we ons wel gaan oriënteren om ook eens te kijken of de IEP ons meer kan bieden dan onze huidige eindtoets. De vraag is welke toets het beste bij de leerlingen past”, vertelt directrice Annemiek Koenders.

Elke basisschool kiest zelf welke eindtoets er gebruikt wordt. Zo wordt de IEP en de Centrale Eindtoets met pen en papier gemaakt en duren ze twee keer twee uur. Route 8 is een digitale toets van eenmalig twee à drie uur. De Centrale Eindtoets en de Route 8 bestaan uit meerkeuzevragen en de IEP uit zowel meerkeuze- als open vragen. Daarnaast is de Route 8 als enige toets adaptief: het niveau van de vragen wordt aangepast terwijl de toets gemaakt wordt. De Centrale Eindtoets verandert mee met de nieuwe markt. De toets is dit jaar voor het eerst twee in plaats van drie dagen. Daarnaast moest de toets dit jaar een adaptieve, digitale versie krijgen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

(Bronvermelding: Noordhollands Dagblad, 17-04-2019)

 

‹ vorige berichtvolgende bericht › Overzicht