De traditie van Palmpasen

En van het maken en weggeven van de Palmpasenstokken

Palmzondag, ook wel Palmpasen genoemd is de laatste zondag van de vastenperiode en vooral belangrijk als eerste dag van de Goede Week. Dit jaar valt Palmzondag op zondag 24 maart, aanstaande zondag dus.

Op onze scholen worden er in de week voor Palmzondag palmpaasstokken door de kinderen gemaakt. Deze palmpaasstokken zijn met veel symboliek omgeven en hangen vol symbolen die verwijzen naar het Paasverhaal.

Zo verwijzen de groene takjes naar Christus’ intocht in Jeruzalem, de 12 pinda’s naar de 12 apostelen en het kruis naar het lijden en sterven van Christus op Goede Vrijdag. Het snoep en de overige versierselen zijn tekens van vreugde over het nieuwe leven dat Pasen heeft gebracht.

Eenmaal klaar en mooi versierd, geven de kinderen geven deze op Palmzondag weg aan iemand die wel een beetje hoop en geluk kan gebruiken. Bijvoorbeeld iemand die ziek is, eenzaam is of (in hun ogen) al erg oud is. Voor zowel de kinderen, als de ontvangers is dit altijd weer een mooi moment, de traditie van Palmpasen.

#lerenmetLEV #lerenmethartvoorelkaar

Scherm_afbeelding 2024-03-15 om 18.10.23 Scherm_afbeelding 2024-03-15 om 18.10.23