Sarkon bestuurder Mirjam Holwerda is deze keer op expeditie naar IKC Driemaster (https://www.ikcdriemaster.nl/pg-33036-7-135985/pagina/welkom_bij_ikc_driemaster_te_den_helder.html), een echte buurtschool midden in Den Helder. Een school die roerige tijden heeft gekend. Die zijn echter verleden tijd. En dat is aan alles te zien en te merken, zo ook door Mirjam...
“Op een gewone dinsdagmorgen loop ik IKC Driemaster binnen. Een warme school waar je gelijk de goede sfeer proeft. Er heerst rust. Direct valt mij op dat de kinderen veel samen doen. Leren van en met elkaar is leuk, en dat is hier van de gezichten af te lezen.
Op IKC Driemaster wordt veel geïnvesteerd in leesonderwijs. Ze hebben een prachtige schoolbieb in het hart van de school en werken volgens de methodiek LIST (Lezen IS Top). Elke dag start met lezen. Er wordt een stukje voorgelezen, gepraat over de verschillende genres en gevraagd naar de meningen over een bepaald boek. Mooi om te zien en te horen. Ik loop de klas uit en iedereen gaat stillezen, ook de leerkracht die daarmee het goede voorbeeld geeft.
In de lerarenkamer schuif ik aan tijdens de koffiepauze. Het gesprek gaat over de principes van ‘KAGAN Coöperatief Leren’, die dit schooljaar zijn geïntroduceerd binnen het team om het onderwijs op IKC Driemaster te optimaliseren. Bij deze aanpak voor lesgeven en klassenmanagement staan het werken met structuren en interactie centraal. Het laat leerlingen doen waar ze behoefte aan hebben (praten, samenwerken, bewegen) in het teken van de leerstof. Het heeft nu al een positieve invloed op de leerprestaties, zeggen de leerkrachten. Ze zien dat leerlingen ‘aan’ staan zodra er op deze wijze lesgegeven wordt.
Een gewone dinsdagochtend werd een hele bijzondere. Ik maakte kennis met een school in beweging. Er wordt goed geluisterd naar de behoeften van de leerlingen en van het team en daar speelt de school op in. Samen, dat staat hier voorop. Samen met elkaar en met de buurt. Want ook die hoort erbij. Hier wordt samengewerkt aan de toekomst. Ik kom heel graag aan het einde van het schooljaar nog eens terug om weer een kijkje te nemen.”